Wij benoemen regelmatig alle voordelen van EPDM. Het is een uitermate geschikte vorm van dakbedekking vanwege de worteldoorgroeibestendigheid, waterdichtheid, elasticiteit en de lichtheid van het materiaal. Maar heeft EPDM nadelen, en welke zijn dat?
Nadeel 1: EPDM-rubber kan niet tegen chloor
EPDM-rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting, maar toch is er een chemische stof waar EPDM niet goed tegen kan: chloor. EPDM-dakbedekking is een samengesteld materiaal dat niet goed tegen chloor en chloorhoudende schoonmaakartikelen kan. Dus als u van plan bent het dak eens goed schoon te maken, houdt het dan gewoon bij een stevige bezem en eventueel water.
Het mag vanzelfsprekend zijn, we benoemen het toch. Als u zelf een zwembad in de tuin heeft gemaakt en u denkt hiervoor EPDM-rubber te kunnen gebruiken, dan is dit dus geen verstandige keuze aangezien zwembadwater altijd chloor bevat. EPDM gebruiken als vijverfolie kan dan weer wél.
Nadeel 2: EPDM-rubber is duurder dan alternatieven
Om heel eerlijk te zijn, het enige nadeel hebben we nu al wel besproken. Want is EPDM duur? Als u een simpel rekensommetje maakt, ziet u dat dit eigenlijk heel erg meevalt. Sterker nog, op den duur is EPDM-rubber zelfs goedkoper dan alternatieven als bitumen (roofing) of PVC.
In aanschaf is EPDM-dakbedekking duurder, dat is waar. Maar alle alternatieven gaan een stuk minder lang mee dan EPDM, zodat u deze veel eerder weer dient te vervangen. EPDM-dakbedekking gaat minimaal 50 jaar mee en is onderhoudsvrij. Al die jaren hoeft u dus geen extra kosten te maken.
Het verwerken van EPDM is gemakkelijk en dit kunt u waarschijnlijk gewoon zelf. U hoeft geen vakman in te huren en heeft geen brander nodig om het dakmateriaal aan te brengen. En omdat wij uitsluitend Europese EPDM verkopen, hoeft u ook geen primer en dergelijke te gebruiken als voorbehandeling. Allemaal aspecten die er voor zorgen dat EPDM-rubber in de aanschaf misschien juist wel goedkoper is dan andere dakbedekkingsmaterialen.